Kako odabrati pravu veličinu vereničkog prstena?

Ako ste pronašli svoju srodnu dušu, lako je zamisliti vašu zajedničku budućnost. Kada sa nekim delite ciljeve, planove i vrednosti, čini se da sve poteškoće i prepreke na životnom putu postanu manje važne. Kada poželite da stupite u brak s osobom koju volite, izbor pravog vereničkog prstena je prvi korak na tom putu. Ovaj zadatak je, ipak, teži nego što se čini na početku: ne samo da treba da odaberete pravu boju zlata, oblik kamena, i dizajn – već treba i da znate kako da odredite i odaberete pravu veličinu vereničkog prstena. 

Ponesite sa sobom jedan njen prsten

Najjednostavniji način da odaberete pravu veličinu vereničkog prstena je da krišom iz njene kutije za nakit uzmete prsten koji ste videli da nosi na domalom prstu, i da ga ponesete sa sobom u zlataru. Osoblje zlatare će izmeriti prsten koji ste doneli i tako lakše pronaći komade čija veličina odgovara. Ovo je najpopularniji metod među budućim mladoženjama koji žele da iznenade svoje izabranice. Ipak, savetujemo Vam da budete pažljivi ukoliko se odlučite za ovaj metod. Jedan entuzijastični mladoženja nije se usudio da ponese prsten sa sobom pa ga je kod kuće stavio na svoj prst, obeležio mesto, i tako odabrao veličnu. Nije znao kada ga je ona poslednji put nosila i na kojoj ruci, ali se nadao najboljem ishodu. Na sreću, prsten je odgovarao, a njegova supruga i danas prepričava kako je bio domišljat i imao sreće da je iskoristio odgovarajući prsten.. 

Napravite merač od papira

Merač od papira je jednostavno napraviti kod kuće; potrebno Vam je samo parče papira i olovka. Po meraču bi trebalo iscrtati dimenzije, ali možete da pronađete i papirne skale koje možete da odštampate. Na obeležnom mestu bi trebalo da zasečete papir i provučete uži deo merača tako da se dobije okrugli oblik. Ovaj papirni prsten se postavlja na željeni prst (najčešće na domali prst leve ruke) i zateže tako da udobno prijanja na prst. Uži deo merača će da pokaže na broj koji je zapravo odgovarajuća veličina prstena. Naravno, ni ovaj metod nije savršen, jer prsten treba da bude udoban i dovoljno komotan da omogući lako pomeranje ruke i prsta, ali dovoljno čvrst da ne sklizne sa prsta prilikom pranja ruku ili kada je vreme hladno. Dobra je ideja papirni merač koristiti kao okvirnu orijentaciju o veličini, i biti spreman na mogućnost da će ipak biti potrebne i neke izmene. 

Dođite zajedno sa budućom suprugom

Kada dolazite u zlataru sa namerom da odaberete savršen verenički prsten, imajte na umu da se u najvećem broju slučajeva veličina može izmeniti, ali da se na to mora čekati. S druge strane, ako znate koju veličinu prstena ona nosi, možete istog dana da izađete sa plišanom kutijicom u kojoj je „onaj pravi“ prsten. Naravno, uvek možete da dođete u zlataru sa svojom izabranicom pa da zajedno odaberete verenički prsten – ona će moći da ga proba i da kaže koji model joj se dopada. Međutim, ako ste namerili da je iznenadite, moraćete da budete snalažljivi. 

Metode i trikovi koje ne preporučujemo

Ponekad čujemo savet ili trik koji nam se učini odličnim, ali kada dođe vreme za realizaciju, shvatimo da bi bilo bolje da ga nismo poslušali niti pokušali. Jedan od takvih trikova je merenje veličine prstena neuobičajenim metodama kao npr. uz pomoć plastične flaše od soka ili vode. Prst u tom slučaju može da se zaglavi u grliću flaše i dovede do velikih komplikacija, pa je bolje ne pokušavati na ovaj način izmeriti veličinu prsta. Isto tako, ne preporučujemo da se prsten bira kada je pretoplo ili prehladno, zato što velike razlike u temperaturi dovode do oticanja ili smanjenja obima prstiju. Nije preporučljivo ni biranje prstena posle vežbanja ili nakon što ste jeli veoma slanu hranu, jer su i ovo faktori koji utiču na oticanje prstiju. Naš savet je da obim prsta izmerite na kraju dana i pri prosečnoj temperaturi, jer su to najoptimalniji uslovi. 

Prosidba je jedan od najvećih i najznačajnjih koraka u životu dvoje ljudi, i pamtićete je zauvek. Zato je i važno da date sve od sebe kako bi odabrali savršen verenički prsten. Ali, kako su greške jedan od sastavnih delova naših života, čak i ako se desi da je verenički prsten koji ste izabrali mali ili prevelik za prst Vaše izabranice, nemojte da brinete. U zlatari Andrejević, besplatno ćemo povećati ili smanjiti veličinu vereničkog prstena koji ste odabrali, kako bi ga Vaša buduća supruga bezbrižno i ponosno nosila čitavog života.