Kako održavati nakit?

Nakit od zlata i srebra izgledaće veličanstveno na Vama dok blista u svom punom sjaju. Ipak, u prirodi je svih metala, pa i onih plemenitih, da oksidiraju u dodiru sa vazduhom. To znači da će Vaši voljeni komadi koje najčešće nosite nakon nekog vremena početi da gube sjaj, a uz to će se na njima formirati sloj ulja i nečistoće. Nažalost, čak i komadi koje brižljivo čuvate i nosite tek ponekad mogu da potamne ako ih ne održavate na pravi način. Bez brige, postoje laki načini da svom omiljenom nakitu povratite stari sjaj i osigurate da dugo vremena izgleda kao da ste ga nedavno kupili.

Male promene svakodnevnih navika

Svoj zlatni nakit najlakše ćete dovesti u željeno stanje ukoliko se svaki dan trudite da ga zaštitite od vlage, nečistoće i udaraca. Po dolasku kući, skinite nakit i odložite ga na tamno, ravno i suvo mesto, najbolje bi bilo u vitrinu ili kutiju za nakit. Izbegavajte da se tuširate ili perete ruke dok nosite nakit. Umesto toga, odložite ga na suvo i stavite ponovo nakon što ste završili sa tuširanjem i nanošenjem losiona, kreme i parfema. Na ovaj način sprečićete taloženje naslaga sapuna (ili nekog drugog sredstva) na plemenitom metalu i olakšaćete proces čišćenja.

Saveti za pravilno redovno čišćenje

Na zlatnom nakitu koji redovno nosite veoma lako se skupljaju nečistoće: ulja koja Vaša koža prirodno prozvodi, znoj, prašina, kozmetika koju svakodnevno nanosite, itd. Kako biste nakitu od zlata vratili sjaj, potrebno je da izdvojite malo vremena i budete pažljivi. U posudu sipajte toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za pranje suđa, promešajte dobro i u taj rastvor potopite nakit na tri sata. Nakon što je odstojao u rastvoru, zlatni nakit pažljivo očistite mekom (nikako grubljom) četkicom za zube. Isperite ga pod mlazom hladne vode i očistite posebnom krpicom za poliranje.

Šta izbegavati prilikom čišćenja nakita

Neka sredstva za čišćenje koje imate kod kuće mogu se činiti kao sjajno rešenje za čišćenje zlatnog nakita kada niste u prilici da ga odnesete na profesionalno čišćenje. Ipak, postoje sredstva koja treba izbegavati jer će oštetiti Vaš nakit. Kada čistite, brišete i polirate zlato, nije preporučljivo da koristite papirne ubruse i maramice jer mogu da nanesu male ogrebotine i tako oštete Vaše voljene komade. Isto tako, ne bi bilo dobro da posegnete za sodom bikarbonom ili pastom za zube kada želite da ispolirate zlato jer ovi preparati mogu da ga oslabe i oštete.

Odlaganje zlatnog nakita

Zlatni nakit treba pažljivo odlagati kako biste izbegli oštećenja i sačuvali mu sjaj. Najbolje je da komade koje ne nosite uvijete u meku krpicu pre nego što ga odložite u kutiju ili fioku. Kutije za nakit su isto sjajno rešenje ako su iznutra postavljene mekim materijalom, a dobro bi bilo da ubacite i nekoliko paketića silika gela kako bi upijali vlagu. Kada radite neke fizičke poslove ili perete sudove, preporuka je da skinete nakit kako ga ne biste oštetili udarcima ili hemikalijama, naročito ako nosite prstenje. Skinite zlato sa sebe, odložite ga na suvo i sigurno mesto i ponovo ga stavite tek kad završite sa poslom.

Održavanje srebrnog nakita

Na sreću, održavanje srebrnog nakita nije komplikovano, a postoji mnogo metoda koje možete da isprobate kod kuće ukoliko niste u prilici da ga odnesete na profesionalno čišćenje. Najnežniji metod koji od sveg srca preporučujemo je da komade od srebra očistite toplom vodom i sapunom, a posle ih ispolirate mekom krpicom za poliranje srebra. Takođe, možete da napravite gustu pastu od sode bikarbone i vode i mekom četkicom ili krpom očistite komade na kojima se nakupila nečistoća. Možete na dva sata potopiti srebro u posudu u kojoj ste prethodno pomešali pola čaše sirćeta sa dve kašike sode bikarbone, nakon čega ga samo isperite i osušite mekom krpom.

Bez obzira na to da li više volite da nosite nakit od zlata ili srebra, veoma je važno da znate pravilno da vodite računa o njemu. Ukoliko ne odvojite vreme i resurse za pravilno održavanje nakita, rizikujete da potamni ili se čak ošteti. Pravilno nošenje nakita, odlaganje i održavanje kada ga ne nosite produžiće mu životni vek i učiniti da zadrži svoj sjaj i lepotu u godinama koje dolaze.