O nama

Ona otvara kutijicu od pliša i… obrazi joj rumene od iznenađenja i neprikrivenog zadovoljstva: iz kutije presijavaju dragulji utkani u zlatnu ogrlicu neopisive lepote. Na njenom nežnom vratu nakit simboliše više od pažnje: to je ljubav njenog izabranika i zakletva na vernost…

Kada je beogradski zlatar Andreja Andrejević dobio sina Kostu, zaradovao se što će jednog dana svoju umetnost i svoju zlatarsku radnju imati kome da preda. Njega je, pak, u tajne zlatarstva, pre Drugog svetskog rata, uveo čuveni Stojan Oreščanin, u ono doba jedan od najznačajnijih zlatara Balkana. Prva pitanja Kostina i očevi odgovori su: kako je važnija ljubav prema poslu i poštenje nego zarada, kako se lepota kuje i brusi i kako traži celog čoveka i celu porodicu i ceo život. Prvi Kostini pokušaji, zatim više decenija potpune predanosti i – zanat je ispečen. „Da bi se otac ponosio mnome! Da se čast imena ne izbriše!“ U čuvenoj beogradskoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra, u broju 130, smeštena je zlatarska radnja iznad koje već 70 godina blješti firma „Andrejević“.

Njen sadašnji vlasnik, zlatar Kosta Andrejević je tradicionalista i čovek modernog doba: u „umetnost Andrejevića“ uneo je sopstvenu inventivnost, uneo praćenje svetskih kreativnih trendova i nove tehnologije, a i znanje stečeno u italijanskom gradu Vićenci, evropskom ogranku najprestižnije na svetu škole pri Gemološkom institutu Amerike – GIA. Tradicija se nastavlja tako da se porodičnim poslom, juvelirstvom, sada bavi i treća generacija, unuci Andreja i Aleksandar, oboje diplomirani GIA stručnjaci za drago kamenje i dijamante. Malo bismo znali o svojoj prošlosti da nije potrebe čovekove da kuje nakit i da ga poklanja ženi. Nakitom se bogovima obraćalo, zbog dragog kamenja padali su i poljupci i glave… Nema bajke u kojoj se dobrota i ljubav ne nagrađuju draguljima… Oni koji prolaze pored izloga sa znakom „AK“ , u najvećem beogradskom bulevaru, zastaju privučeni svetlucavim vilinskim svetom a da i nisu svesni čarolije.

autor teksta Lidija Kovač

andrejevic new home page 6 1170 03
andrejevic porodica

Magovi juvelirske umetnosti

-Zlatara Andrejević je u nezavisnom istraživanju za 2014. godine dobila laskavu titulu TOP SERBIAN BRAND.
-Zlatara Andrejević je dobila takođe vredno priznanje kao jedna od 13 najboljih porodičnih firmi u Srbiji 2014. godine. VIP BizParter 2014 je priznanje koje tradicionalno dodeljuje specijalni žiri a organizatori su Privredna komora Srbije, VIP mobile i agencija Chapter4.
-Zlatara Andrejević je ušla u najuži izbor za EY Preduzetnik godine 2015.
– Zlatara Andrejević je ušla u top 10 kompanija izbora za „Blic preduzetnika 2016“.

Kada poželite da nakitom izazovete nežne emocije, obradujete voljene, ili jednostavno nagradite sami sebe, put će vas neminovno dovesti do Zlatarske kuće Andrejević. Tajna uspeha porodične firme ANDREJEVIĆ je jednostavna – ljubav prema poslu i poštenje su važniji nego zarada, i treba strpljenja za sve, jer se lepota kuje i brusi celog života.