Kako izabrati idealan verenički prsten?

Za pripadnike jačeg pola, izbor savršenog vereničkog prstena trebalo bi da predstavlja jedno od najlepših životnih iskustava. Međutim, ukoliko se ne prate određene smernice, taj izbor neretko zna da se pretvori u pravu noćnu moru koja zna da traje nedeljama, pa i mesecima. Umesto da donese olakšanje, širok izbor vereničkog prstenja često zbuni budućeg mladoženju. Kako biste se sa lakoćom snašli u moru različitih modela i stilova prstenja, kao i bojama zlata i kamenja, nudimo Vam korisne smernice.

Otvorite partnerkinu kutiju za nakit

Prvi ulazak u zlataru može potpuno zbuniti čak i one najodlučnije koji su došli sa jasnom vizijom o tome šta žele. Postojanje prethodnog plana odabira vrlo je bitno i pomoći će vam da zadržite hladnu glavu. Počnite od najjednostavnijih stvari: da li Vaša izabranica voli sveden nakit od belog zlata, diskretan sjaj roze zlata, ili preferira kitnjaste komade od žutog zlata koje krasi upadljivo kamenje? Ukoliko niste sigurni u odgovor, prvom prilikom zavirite u njenu kutiju za nakit ili se konsultujte sa nekim ko je njoj blizak (prijateljica ili član porodice). Ukoliko, pak, prsten birate zajedno, naravno da je džentlmenski izbor prepustiti isključivo njoj.

Izaberite pravi oblik kamena

Kada ste se upoznali sa bojom zlata kojoj naginje Vaša buduća supruga, vreme je da se pozabavite kamenom. Pri izboru dijamanta, vodite se 4C modelom: sečenjem (cut), čistoćom (clarity), bojom (color) i karatažom (carat). Oblik dijamanta veoma je važan, pa gledajte da izaberete onaj koji Vaša verenica smatra najlepšim: okrugli (briliant cut), četvrtasti (princess cut), ovalni ili pak kamen u obliku srca. S druge strane, iako je poklanjanje dijamanstkog vereničkog prstenja postalo tradicija, to nikako ne znači da su dijamanti jedina opcija. Prstenje sa plavim safirima, crvenim i zelenim topazima ili cirkonima podjednako je lepo i dragoceno, a ako Vaša izabranica preferira kamenje u boji, sigurno će se zaljubiti u prsten sa ovakvim kamenom.Dijamant

Birajte srcem, ali i glavom

Zamislimo idealan scenario: budžet nije problem, pronašli ste savršen verenički prsten, masivan komad sa prelepim dijamantom koji prosto privlači pogled i sa lakoćom baca u senku sve ostale kandidate u zlatari. Uzimate prsten u ruku, srećni što ste pronašli „onaj pravi“, a zatim… Hladan tuš. Primećujete kako je kamen nedovoljno duboko usađen i shvatate da bi bio izuzetno nepraktičan izbor za Vašu izabranicu koja je veoma aktivna, a koja ne želi da ga skida sa ruke kada radi. Bez obzira koliko Vam se možda dopadaju boja zlata, oblik i veličina kamena, važno je izabrati prsten koji će buduća mlada sa lakoćom da nosi. Ne zaboravite da komad koji birate nije običan prsten, već da mora da ispuni nekoliko važnih kriterijuma: da bude lep, upečatljiv, udoban, praktičan i – najvažnije od svega – da se „slaže“ sa Vašom izabranicom.

Budžet je bitan, ali ne i presudan

Kupovina vereničkog prstena nije obična kupovina i čak i oni najštedljiviji bi trebalo sebi da dozvole da makar malo iskorače iz budžetskog okvira koji su odredili pre odlaska u zlataru. Na sreću, u našoj zlatari nudimo mogućnost korekcije cene ukoliko ste spremni da napravite kompromis. Cene određenih modela vereničkog prstenja mogu se drastično umanjiti odabirom manje karataže kamena, ili druge boje zlata. Na taj način će i najskuplji modeli postati mnogo pristupačniji. Svakom modelu prstena može da se koriguje veličina nakon same veridbe, pa ukoliko i niste pogodili pravu veličinu, „greška“ će biti ispravljena sa lakoćom.

Usklađenost sa burmom i garderobom

Veridba je uvertira za čin venčanja i prstenje bi, kao simbol ovih običaja, trebalo da bude u skladu. Razmišljajte uvek korak napred i trudite se da verenički prsten i burma budu od istog plemenitog metala, iste boje i sličnog stila. Kada su oba komada dovoljno univerzalna da mogu da se uklope kako u svakodnevne odevne kombinacije, tako i u najelegantnija izdanja, znaćete da ste načinili pravi izbor. U slučaju da planirate gravuru vereničkog prstena, trudite se da u pitanju bude univerzalni simbol vaše ljubavi i da se tematski poveže sa gravurom na burmi – da „pričaju istim jezikom“ i u tandemu krase ruku Vaše buduće supruge dugi niz godina.Izbor idealnog vereničkog prstena podrazumeva znanje o vrstama zlata, dragog kamenja i stilova, ali veoma često to nije dovoljno. Dobro poznavati svoju partnerku, njen stil, sklonosti i želje znači da je obavljen najveći i najteži deo posla. Naoružani znanjem o nakitu koje smo podelili sa Vama i imajući u vidu ukus svoje izabranice, lako ćete izabrati kvalitetan komad koji će odolevati zubu vremena i zauvek ostati poseban i prepoznatljiv.